Bir Yolu Olmalı

BİR YOLU OLMALI

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Her zamanki gibi sıradan bir gün yine başlıyordu Ezgi için. Sabah rutini dün ve önceki günlerde olduğu gibi tekrar ediyordu. Alarmı defalarca erteleyerek servisin gelmesine beş dakika kala uyanmayı alışkanlık haline getirmişti Ezgi. Oysa her akşam yatarken yeni güne başlamak için hayaller kuruyordu. Kuruyordu ama bir türlü hayata geçiremiyordu.

Erkenden kalkmak

Spor yapmak

Duş almak

Evi toparlamak

Sağlıklı kahvaltı yapmak

Keyif kahvesini içip evden çıkmak

Bu sabah yine ertelediği alarmla geç uyanmış, telaş içinde yataktan fırlamıştı. “Birkaç dakika da servisi bekletsem yetişirim” diye düşündü. Sadece yüzünü yıkayabildi. Giysi dolabını açtı ve boş bakışlarla ne giyeceğini düşünmeye başladı. Hala ayılamadığı için seçim yapmakta zorlanıyordu. Kıyafetleri ya ütüsüz ya kirli sepetindeydi. Temiz olanlar ise uyumsuzdu. Mecburen bir şeyler seçerek giyinmeye başladı. Kombini hiç içine sinmemişti. Aynaya baktıkça kendini kötü hissetti ama değiştirmeye zamanı da yoktu.   Apar topar çantasını hazırladı. Telaşla kapıdan çıkarken ayakkabılarının kirli olduğunu fark etti ancak hiç vakti kalmamıştı. Öylece çıkıp gitti.

Köşeyi döndüğünde servisin beklediğini gördü. Koşarak servise bindi. Şoföre teşekkür etti. Ama servis arkadaşlarının yüz ifadeleri pek iç açıcı değildi. Gerçi her sabah bundan çok farklı değildi bakışları ama bu sefer daha çok rahatsız olmuştu Ezgi. Kendine çok kızıyor ve bu durumdan bir an önce kurtulmak istiyordu. Koltuğuna gömüldü, kulaklığını takti ve başladı müzik dinlemeye. Bir süre sonra servis simitçinin önünde durdu. Neyse ki böyle bir imkân vardı. Bir erken kalkabilse, evde kahvaltı yapabilecekti aslında. Son gittiği doktor sağlıklı beslenmesi gerektiğini söylemişti. Ama buna hiç vakti yoktu.

Şirkete girerken her konan ağırlıkla, dibe inen duba gibi hissetti kendini. Yorgun ve bitkin hissediyordu. Gözlerinin üstünden başlayan ağrı tüm başına yayılmıştı. “Daha günün başındasın, zorla kendini biraz!” dedi içinden. Zorla da olsa gülümseyerek selam verdi danışmadaki arkadaşına. Fakat tebessümü çok uzun sürmedi.

Ofiste herkes ışık saçıyordu. Arkadaşlarının saçları bakımlı, kıyafetleri özenli, gülümseyerek karşıladılar Ezgi’yi. Ne kadarda canlı ve diriler dedi içinden. Her sabah olduğu gibi bakımlı ve neşeliydiler.“Bu kadar şeye nasıl yetişiyorlar?” diye düşündü. Makyaj çantasını alıp lavaboya koştu. Hafif bir makyaj yaptı ve kıyafetine çeki düzen verdi. Çay alıp masasına geçti, herkes çoktan işe başlamıştı.

Masasına oturdu ve etrafına baktı. Bir süre düşündü. Çalışacak enerjisi kalmamıştı. Derin bir huzursuzluk kapladı içini. Hep bir şeylere geç kalmış hissediyordu kendini. Hayat ellerinden akıp gidiyordu. Bu sıkışıklık nereye kadar devam edecekti? Kendine çeki düzen vermesi gerekiyordu. “Nasıl bilmiyorum ama bir yolu olmalı” dedi içinden.  Kendisine sıkıntı veren bu durumu düzeltmek için birçok kez karar almıştı. Her seferinde başlıyor ancak birkaç gün sonra eskiye dönüyordu. Ve her karar verişinde harekete geçmek, bir öncekinden daha zor oluyordu. Bunları hatırladı. Kendine “Yapmanın zorluğu, yapmadığımda hissettiklerimden daha acı olamaz” dedi.

Bunun bir yöntemi olmalıydı. Nereden başlaması gerektiğini düşündü.  Adeta ortamdan soyutlanmış gibiydi. Etraftakilerin şaşkın bakışlarına umursamadan eline bir kâğıt kalem aldı ve hedeflerini yazmaya başladı. Doğru olanı yapıyordu aslında, insan bir karar aldığında önce onu somutlaştırmalıydı. Ardından hiç vakit kaybetmeden ufak adımlarla uygulamaya geçmeliydi.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi


Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki: “Bir şeyi alışkanlık haline getirebilmek için küçük adımlarla başlamak ve basite disipline olmak gerekir.

Küçük hamlelerle başlamak ancak bu küçük hamleler aksatmadan disiplinle devam etmek insanı başarıya taşıyan çok önemli yöntemlerden biridir. Büyük adımlar çabuk yorar insanı ve hedeften vazgeçmesine neden olur.  



Deneyimsel Tasarım Öğretisi, insana hayat yolunda ihtiyacı olan tüm bilgileri veren gerçeklik ilmidir. Deneyimlerden yola çıkarak ulaştığı gerçek bilgilerle insanın geleceğini tasarlaması için stratejiler üretir. Problemlerini nasıl çözebileceğine dair gerçek yöntemler sunar. 


“Kim Kimdir?”, “İlişkide Ustalık”“Başarı Psikolojisi” programlarıyla mutlu ve başarılı olmanın yöntemlerini aktarır.

“Keşfedilmemiş tek şey: Daha iyisidir.”

Yahya Hamurcu 



Yorumlar

  1. Hedefi somutlaştırmak çok güzel bir yöntemmiş teşekkürler 🌸

    YanıtlaSil
  2. İnsan hemen olsun istiyor ve büyük adımlar atıyor. Oysa ki küçük adımlarla ulaşmak en doğrusu 🌸🌸

    YanıtlaSil
  3. “Yapmanın zorluğu, yapmadığımda hissettiklerimden daha acı olamaz" gerçekten de daha acı değil.. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Karar verdikten sonra küçük adımlarla hedefe doğru ilerlemek kazandırır...

    YanıtlaSil
  5. Küçüğe hürmet etmeye karar verdiğimizde hayatımız değişir.

    YanıtlaSil
  6. Güzel stratejilerin olduğu bir yazı elinize sağlık 🪻

    YanıtlaSil
  7. Elinize sağlık karar ve eylemin sürekliliğini anlatan ne güzel bir yazı olmuş 🌸

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için çok kıymetli