Birileri Geldi ve Geçti

 BİRİLERİ GELDİ VE GEÇTİ

Deneyimsel Tasarım Öğretisi


İnsan zanneder.

Geçici olduğu yerde kalıcı olduğunu zanneder.

Her gün birileri doğar, başka birileri hayata gözlerini yumarken.

Ona ayrılan sürenin de bir gün biteceğini düşünmek istemez.      

Birilerini toprağa verirken, bir an önce dünya telaşına koşturur

Kendi hiç ölmeyecekmiş gibi anlamadan gidenin niye gelip geçtiğini…

Kalıcılık telaşı ile dünya işlerine koşturur durur.

Peki, insan kısa bir süre duracağı durakta, neden düzen kurmaya çalışır?

Sonsuza kadar devam edecekmiş gibi.

Ne yazık ki yarın gideceği bir dünyada, kalıcı olacağına inandırmıştır kendini.

Ama bu hayatın bir gerçeği var ya!

Dünyada kimse sonsuza kadar kalamaz

Şimdiye kadar kalan olmadığı gibi

Kimse de verilmiş sürenin dışına çıkamaz

Çünkü zaman süre kısıtlı ya bugün ya yarın

İnsanoğlunun Bu Derdi Ne?

Emekli Öğretmen Ayşe Hanım, küçük köyündeki ahşap evinde tek başına yaşıyordu. Yılların ona emanet ettiği anılar, evinin duvarlarında yankı buluyordu. Yaşadığı süre boyunca birçok öğrencinin hayatına dokunmuş usta bir eğitimciydi. Böylece birçok kişinin de gönlünde yer edinmişti. Ne çok insan evladı geçmişti hayatından. Her birini ilmek ilmek bir sanat eseri gibi işlemiş ve hayata hazırlamıştı. Tek bir ortak özellikleri vardı, hepsi gelip geçmişti. Tıpkı kendisinin onların hayatından gelip geçtiği gibi.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi


Yine güzel bir bahar günüydü. Ayşe Hanım kendi kendine geçmiş günleri anarken torunu geldi. Yasemin, en küçük torunuydu ve ona da biraz düşkündü. Ayşe Hanım, Yasemin’i biraz düşünceli buldu. Onu iyi tanırdı “
Hayırdır kızım, ne düşünüyorsun yine?” dedi. Yasemin şaşkınlıkla; “Büyükanneciğim senin de gözünden hiçbir şey kaçmıyor! Düşünüyorum da insanlar bir sıkıntı geldiği zaman ALLAH’ım bizi bu sıkıntıdan kurtar derler. Sıkıntı geçince de hayatlarına kaldıkları yerden devam ederler. Hiç bitmez zannedilen dertlerimiz bile bir gün sona erer. Her şey aslında ne kadar da geçici öyle değil mi? Herkes daha genç, daha enerjik, dinamik olmak için çeşitli yollar deniyor. Oysa her yaşın insana kattığı farklı değerler, güzellikler var. Her yaş ayrı güzelliklerle dolu. Ama kimi imkanlarını yükseltmenin peşinde, kimi ise bilmediği hayatların içine girmeye çalışıyor. Bazı insanlar fazlasıyla fiziki güzelliklerinin peşine düşmüş sanki. Dertlerimiz ne kadar da çeşitli. Birazı anlamlı, birazı anlamsız öyle değil mi?

Ayşe Hanım, torununun gözlerine baktı ve gülümseyerek; "İnsanların kalıcı olma arzusu, hayatta bir iz bırakma isteğinden gelir." dedi. "Güzel anılar, başarılar ve sevinçlerimizle kalıcı bir iz bırakmayı umarız. Ancak gerçek şu ki, insan bırakacağı güzelliklerden ziyade kendi burada nasıl kalırım’ ı daha çok dert edinir. Oysa ne kadar kalıcı olmak istesek de yarın insanların kendi hayatından, kendinin de insanların hayatından gelip geçeceğini görmek istemez. Ne yaparsa yapsın dünyaya heykelini bile dikse insan gelip geçer çünkü bu dünyada her şey geçicidir…

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; Bu hayatta her şey ama her şey geçicidir. Başlayan her şey biter ve gelen her şey bir gün gider.

Yasemin, büyükannesinin söylediklerini düşünürken, Ayşe Hanım devam etti. "Bu yüzden anların kıymetini bilmeliyiz. Kötü şeyler hemen geçsin isteriz. Ama kötü zannettiğimiz şeylerin bile bir anlamı vardır. Unutma ki oradaki detayları okumasını bilirsen zorluklar bile bize bir şeyler anlatır. Oysa insan ders almak yerine dünyada ebedi kalmaya çalışır. Peki, sence gerçekten önemli olan ne? Yaşadığımız süre mi önemli yoksa o yaşamın kalitesi mi? Bu hayatta nasıl yaşadığımız ne kadar yaşadığımızdan çok daha önemlidir. Dünyada kimse sonsuza kadar kalmaz. Sevgiyle ve dürüstlükle yaşarsak geride bırakacağımız izler kalıcı olabilir ancak."

Yasemin, büyükannesinin sözlerini hem dinliyor hem düşünüyordu. Bakış açısı değişmeye başlamıştı. Büyükannesinin sakin tavrı ve bilgelik dolu sözleri onu etkilemişti. Deneyimleri, torununun kalbinde derin izler bırakıyordu. Yasemin "Geçicilik meselesi artık gerçek anlamını buldu bende. Bir de seninle şu geçirdiğimiz zaman ne kıymetli." diyerek sarıldı büyükannesine sevgiliyle.

Yasemin büyükannesi ile vedalaşıp ayrıldı. Sonra güneş batıp gece oldu. Böylece güzel bir bahar günündeki muhabbet de anı olarak gelip geçmişti hayat sahnesinden. Her şeyde olduğu gibi….



Deneyimsel Tasarım Öğretisi, insana hayat yolunda ihtiyacı olan tüm bilgileri veren gerçeklik ilmidir. Deneyimlerden yola çıkarak ulaştığı gerçek bilgilerle insanın geleceğini tasarlaması için stratejiler üretir. Problemlerini nasıl çözebileceğine dair gerçek yöntemler sunar. 


“Kim Kimdir?”, “İlişkide Ustalık”“Başarı Psikolojisi” programlarıyla mutlu ve başarılı olmanın yöntemlerini aktarır.

“Keşfedilmemiş tek şey: Daha iyisidir.”

Yahya Hamurcu 

Yorumlar

  1. Her şey geçici... O kadar gönüllere su serpen bir yazı bir o kadar da hadi kalk oyalanma diyen... Kaleminize sğlık

    YanıtlaSil
  2. Hayatın sorunları da buradan geliyor, birileri geldi ve geçti kimse kalıcı olmadı… peki insan neden bu kadar kalıcı olmak istiyor. Tüm davranışlarını sanki hiç gitmicekmiş gibi sergiliyor… Birileri gittiği gibi bizlerde gideceğimize neden inanmıyoruz…. Geçici olan bir dünya da kalıcı nasıl olunur?

    YanıtlaSil
  3. Bu dünyada her şey geçici... Onun için doğru yere bedel ödemek önemli bu hayatta...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için çok kıymetli