Sahipsiz Değilsin

 SAHİPSİZ DEĞİLSİN

Deneyimsel Tasarım Öğretisi


Gün gelir insanın kalabalıklar içinde neşeli bir hayatı olur.

Kalabalık içindeyse yalnızlığı gider zanneder.

Ne de olsa iyi günde, kötü günde… Birileri vardır yanında.

Tek kalabileceği ihtimali, bir an için bile aklına gelmez.

İkramlar, neşeli sohbetler, sık sık bir araya gelmeler…

“Ne kadar çok sahip çıkanım var.” diye düşünür.

Bir gün kimselere anlatamayacağı bir derdi olduğunda.

Paylaşmak istediğini paylaşamadığı işte o an, anlar yalnız kaldığını…

İçini kemiren sıkıntılarını anlamazlar diye, kimselere anlatamaz,

Utanır, üzülür, ağlar, gözyaşları içine akar gider ve kimselerle paylaşamaz.  

İçinde volkan kaynar ve kimseye belli etmemek için,

İnsanlardan kaçar yalnızlaşır.

Oysa ilk defa bir başına kaldığında aşmaya başlar kendini eğer yalnız kalmadıysa

Geçmişte o kalabalığın içinde bağımlı olduğu insanlar gelir aklına

“Kim ikna edebilir ki değişime kapalı olanı…”

Bağımlı olduğu o zincirlerden kurtulup bir başına kaldığında

Tek başınadır insan belki ama yalnız değilse aşar tüm zorlukları

Çünkü ona gerçekten sahip çıkanla tanışır.

Elif de bu çıkmazdan çıkmaya çalışanlardandı. On beş yıldır devam eden evliliği, çatırdamaya başlamıştı. Eşinin kumar bağımlılığından sonra hayatları değişmişti. Maddi durumları çok iyiydi fakat eşinin davranışları git gide bozulmuştu. Evin ve on dört yaşındaki ikizlerin tüm sorumluluğu Elif’in üzerindeydi. Dışarıdan bakıldığında mükemmel bir aile gibi görünüyorlardı. Bu tabloyu korumak için Elif büyük emekler vermişti. Arkadaşlarından, kendi çevresinden iyice kopmuştu sadece eşi ve çocukları vardı artık. Gece gündüz düşündüğü tek şey, eşinin bu problemine çözüm bulmaktı. En son ne zaman kendi için bir şey yapmıştı, hatırlamıyordu bile.

O eşinin iyiliğini istese de eşinin yaptığı hiçbir şey yoktu. Kişi kendisi için bir şey istemezken kim onun için bir şeyler yapabilirdi ki?

Ne yazık ki bu süreçte kıymetini bilmediği tek şey kendi hayatıydı Elif’in. Garip ama çok acı verici değil miydi? “İnsan nasıl da kör oluyor.” dedi. Gerçeğe kör olan insanın ahvaliydi tüm yaşadıkları. Kendini başkalarının özellikle eşinin yerine koyup onun adına düşünmekten ve koşturmaktan kendi sahnesini kaybetmişti adeta. Ekmek gibi, su gibi o kadar düşkünleşmişti ki eşine, o olmasa yaşayamayacağını sanıyordu. Bu yüzden de yaptığı haksızlığa ve zulme rağmen hala ondan bir şey umarak yaşamıştı onca yılı. Onsuz yapamama hali adeta bir bağımlılık gibiydi. Ne farkı vardı ki sigara ve alkol bağımlılarından. Bu da bir bağımlılık değil miydi? Bir ilişkiye veya insana bağımlılık. İnsanı görünmez iplerle esir alan, saran sarmalayan vazgeçemediği şeylerin hepsi bir bağımlılıktı aslında.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “Bağımlılık vazgeçemeyecek durumda olduğumuz her şey için geçerlidir. Olmazsa olmazımız haline gelen her şey…”

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Sürekli tek bir kişinin etrafında örülen hayat diğer insanları nasıl da silikleştiriyordu. Bu kısır döngüden çıkıp zincirlerini kırmak için cesarete ihtiyacı vardı. Korkuyordu tek başına kalmaktan, çocuklarının onunla gelmeyi istemeyeceğinden. Ama zaten ailesinin içinde, eşinin yanında da varlığı hissedilmiyordu yapayalnızdı. Hem insanlar hiç tek kalmıyor muydu? Kalıyordu elbette ve de çok mutlu olabiliyorlardı. Evet, yapabilirdi, kabuğuna çekilip tek başına kalmayı deneyebilirdi. Ama sonra eşi ve onun ailesinden başka kimsesi olmadığını fark etti. Yine ürktü, yıllardır çalışmamıştı da üstelik. Peki, kim sahip çıkacaktı ona kadın başına? Uzunca bir süre düşündü. Sonra yıllardır süren bu kâbustan uyanmak istedi. Hala zihninde dolaşan kuruntuları bir kenara atmak istercesine silkelendi. Tek başına kalabilirdi ama bu yalnız olacağı anlamına gelmiyordu ki. Tüm canlıların rızkını veren elbet ona da sahip çıkar, bir yol gösterirdi. Herkes çıksa da hayatından, tek kalsa da devam edebilirdi. Çünkü;

Tek olmak yalnız olmak değildi

Ve sahipsiz değildi insan.

Yeter ki gerçek sahibinin farkında olsun…

 


Deneyimsel Tasarım Öğretisi, insana hayat yolunda ihtiyacı olan tüm bilgileri veren gerçeklik ilmidir. Deneyimlerden yola çıkarak ulaştığı gerçek bilgilerle insanın geleceğini tasarlaması için stratejiler üretir. Problemlerini nasıl çözebileceğine dair gerçek yöntemler sunar. 


“Kim Kimdir?”, “İlişkide Ustalık”“Başarı Psikolojisi” programlarıyla mutlu ve başarılı olmanın yöntemlerini aktarır.

“Keşfedilmemiş tek şey: Daha iyisidir.”

Yahya Hamurcu 

Yorumlar

  1. İnsan bu takıldığı yrrden .vıkınca ne oluyor bilirmisiniz? Yeniden dünyaya doğuyor. Çok güzel duygu .

    YanıtlaSil
  2. Bir insana bağımlılığı anlatan güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Tek kalabiliriz ama asla yalnız değiliz:)

    YanıtlaSil
  4. Kaleminize sağlık insan yeterki sıfırını doğru yere yaslasın kıramayacağı zincir aşamayacağı zorluk yok bu hayatta

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için çok kıymetli