Yuvayı Dişi Kuş Yapar

YUVAYI DİŞİ KUŞ YAPAR

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Akşamüstü, güneşin ısısının hafiflediği, gücünü ışığına bıraktığı saatlerdi. Karşı tepede yeşilin farklı tonlarında ağaçlar sıralanmıştı. Yapraklar, rüzgârla oradan oraya savruluyorduÇıkardıkları hışırtılar insanın ruhunu okşuyordu. Rüzgâr hafif eserken tatlı bir serinlik bırakıyordu. Büşra koltuğuna kurulmuş doğadaki bu uyumu izlerken bir kuşun terasta, oradan oraya uçuştuğunu fark etti. Kuş ağzında sanki bir şeyler taşır gibiydiBüşra Ne yapıyor bu kuş böyle?” diye dikkatlice baktıTakip edince gördü ki balkonun kuytu bir köşesinde yuva yapmıştıYuvanın küçük bir kapısı vardı. Kısa bir koridor ve sonrasında geniş bir alan vardı. Yuvanın dışarıya açılan kısmı dardı. Birlikte bulundukları alan daha genişti. Büşra yuvayı incelerken bir yandan da düşünüyordu. Hem yaşayabilecekleri sağlamlıkta ve güvenlikte hem de şirin… Hem yararı var hem de güzel…
 

Yuvalarını nasıl kuruyorlardı?

 

İzlediği bir belgeselde “Doğada kuşların yuva yapma serüveni bir ekip çalışmasının ürünüdür. Erkek kuşlar, yuvaları için çevrelerinden çeşitli malzemeler toplar. Bu malzemeler arasında dallar, yapraklar, tüyler, bazen kâğıtlar bile bulunur. Dişi kuşlar ise erkek kuşun getirmiş olduğu malzemeleri, titizlikle örerlerMalzeme temininden erkek kuşlar, ince işlerden dişi kuşlar sorumludur. Her ikisi de her geçen gün yuvalarını tamamlamak için çabalar, uğraş verirvar güçleriyle çalışır.” diyordu.

 

Biz çocukken büyüklerimiz “Yuvayı dişi kuş yapar. derdi. Demek ki kadının yuvadaki rolü çok anlamlıydı. Biri yuvayı kurmaya yarayacak malzemeyi topluyor iken diğeri güzelleştirip, düzenliyordu. Aile bir takımsa kadına da erkeğe de düşen bir pay vardı. Peki, insanın evi nasıl yuvaya dönüşürdü?


Aile, nasıl takım olurdu?

 

Günümüzde insanların çoğu ailesinin, eşinin anlamadığından dert yanarBeklentilerinin karşılanmadığını, her fırsatta dile getirir. Elbette her insan hayatta mutlu olmak, iyi ilişkiler kurmak ister. Peki, insanlar bu istekleri için ne kadar çaba gösterirler? 


Deneyimsel Tasarım Öğretisi


Doğaya baktığımızda muazzam bir takım çalışması varrTıpkı kuşlarda olduğu gibi ilişkilerde de bu takım çalışması vardır aslında. Kadının ve erkeğin sorumluluk alanları birbirinden farklıdır. Biz bu sorumlulukları yerine getiremediğimizde işler zorlaşır. Oysaki bir kadın için güzelleştiren olabilmek kıymetlidir. Evini merhametiyle, estetiğiyle güzelleştirmesi onu ihtiyaç gören kişi yapar. Bir erkeğin ailesi için dış dünyada mücadele etmesi de onu güçlendirir. Böylece saygı görmeyi hak eder. Ve mücadelekuş da olsa erkeğe yakışır. Tıpkı yuvasına dallar taşıyan o minik kuş gibi. 

O minik kuşlar da birbirlerinin ihtiyacını anlayıp onu giderme odaklı hareket ediyorlardı. O zaman da “ben” den çıkıp “biz” olabiliyorlardı. Anlayarak aynı yöne aynı hedefte birleşiyorlardı. İşte mesele o kuşlar gibi bir amaç doğrultusunda hareket etmekti. Çünkü birleştikçe güçleniyor ve birbirine yoldaş oluyorlardı. O zaman, yoldaş güzelse yol da güzelleşiyordu.

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “Birleşen birden üstündür.”

Rollerimizin hakkını vererek ve ihtiyaç görerek birleşmek, tek başımıza alacağımız yolları kolaylaştırırDaha ileri gidebilmemizi sağlar hayatta. Eşimiz, çocuğumuzla olan ilişkimiz ve bedellerimiz bizi yetiştirir, güzelleştirir. Güzelleşen olduğumuzda etrafımızdaki insanları da etkileriz. Kim çevresinde böyle birini görmek istemez ki?

 

İnsan etrafına, gören gözlerle baktığında deneyim çıkarabilir. Bazen bir kuştan, bazen bir arıdan, bazen de bir ağaçtan öğrenebilir hayatıYeter ki faydanın yanında güzelleşen ve güzelleştiren olmayı istesin insan.




Deneyimsel Tasarım Öğretisi, insana hayat yolunda ihtiyacı olan tüm bilgileri veren gerçeklik ilmidir. Deneyimlerden yola çıkarak ulaştığı gerçek bilgilerle insanın geleceğini tasarlaması için stratejiler üretir. Problemlerini nasıl çözebileceğine dair gerçek yöntemler sunar. 


“Kim Kimdir?”, “İlişkide Ustalık”, “Başarı Psikolojisi “ programlarıyla mutlu ve başarılı olmanın yöntemlerini aktarır.

“Keşfedilmemiş tek şey: Daha iyisidir.”

Yahya Hamurcu

Yorumlar

  1. O zaman bir bağ oluşur ve birlikte aynı yöne bakarlar. Aile olmayı ve bunu sürdürmeyi sağlayan şey de burası; yani birbirinin ihtiyacını gidermek 💐

    YanıtlaSil
  2. Birleşen birden üstündür aynı yöne benzer hedeflerle yol alabilenlerden olmak ümidiyle, teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Her birimize sahip olduğumuz rollerin hakkını verebilmeyi ve etrafını güzelleştiren insanlar olabilmeyi nasip etsin Rabbim🤲🍃

    YanıtlaSil
  4. Aynı hedef doğrultusunda üretip tüketen ve takım olabilen kişilere ne mutlu...

    YanıtlaSil
  5. Aile kavramıno doğru idrak edebilenlerden olmak ümidiyle, teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Doğadan modelleyeceğimiz ne çok şey var :)

    YanıtlaSil
  7. Doğaya bak insana bak... Kuşa bak insana bak... Dişi kuşa bak kadına bak... Dişi kuşa bak kadına bak... Kadına yine bak:) Kaleminize sağlık... ❣️

    YanıtlaSil
  8. Doğadan deneyim transferi ☺️

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için çok kıymetli