Problemin Adresi

PROBLEMİN ADRESİ

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

“Kahve yapayım mı size, ister misiniz?”

“Ne iyi olur kızım, haydi yapıver kahvelerimizi.”

 

Mutfağa gidip kahveleri yapmaya başladı Gülsüm. Yanına memleketten gelen incir pestillerinden de koydu. Severdi kayınvalidesi Nurgül Hanım tatlı bir şeyler yemeyi. Tatlı dilli, uyumlu, pozitif bir kadındı. Ama o akşam çok canı sıkılmıştı. Babasıyla ilgili dert yanarak rahatlamaya çalışıyordu. “Nereden çıktı bu problemler yine.” diye sesli düşünmüştü. Oğlu da karşısında annesinin sesli düşüncelerine kulak veriyordu.

 

Her yerde olduğu gibi iş hayatında da inişli çıkışlı dönemler olmuştu. Hayat da hep böyle değil miydi zaten? Bazen ilişkilerimizde, bazen kazancımızda, bazen de karşılaştığımız olaylarda… Bir dönem sıkıntı yaşıyorsak bir dönem bolluğumuz oluyordu. Her zorlukla beraber bir kolaylık var.” diyordu hayat. Ancak bu sefer durum biraz farklıydı. Nurgül Hanım’ın tüm kızgınlığı eşineydi. Eşine ve son zamanlarda almış olduğu kararlara... Oğlunun gözünün içine bakıyor, şimdi ne olacağını soruyordu.

 

“Hayatta tabi ki inişler çıkışlar olur. Daha önce de benzer şeyleri hep beraber yaşadık. Zorlandığımız dönemler elbette oldu ama bu sefer bir başka. İnsan göz göre göre aynı hatayı yapar mı? En çok da buna kızıyorum. İşlerin böyle olacağı belliydi. Birçok firmanın küçülmeye gittiği bir dönemde bu kadar borç neden? Üstelik hiçbirine ihtiyacımız yokken… Kimseye sormadan, danışmadan böylesi büyük bir riske girilir mi?

 

Nurgül Hanım’ın oğlu sessizce annesini dinliyordu. Ne söyleyebilirdi ki böyle bir durumda. İşlerin iç yüzünü daha detaylı biliyordu üstelik. Sürecin ne kadar zorlu geçeceğini tahmin edebiliyordu. Annesi sonuna kadar haklıydı gerçekten. Ama babası yapmıştı yapacağını işte gene.

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

“Zarar gibi görünen şeylerde de elbet bir hayır vardır.” diyebildi sadece ortamı rahatlatmak ve ümitvar olmak için.  

 

Babası zor bir insandı ve aile şirketinde onun gibi biriyle çalışmak daha zordu. İnsanlardan akıl almayı sevmezdi. Sözde danışır, fikir alır ama yine de kendi bildiğini yapmak isterdi. Yaş aldıkça iyiden iyiye artmıştı bunlar sanki. Onla çalışanlar kendisini etkisiz eleman gibi hissediyordu. Kimse firma ile ilgili yorum yapamıyordu. Babası kararlarını kimseye sormadığı gibi artık kendi bile düşünmeden anlık isteklerine göre davranmaya başlamıştı. İhtiyacı olmadığı halde sırf daha fazlasını kazanmak için yüklü bir borca girmişti. Fırsat gibi görünen her şeye atlamaya başlamıştı. Tüm olanlardan ailedekilerin en son haberi oluyordu. Son zamanlarda işlerin içinden çıkamaz hale gelmişti. Umduğu satışlar yapılmamış, her şey iyice zorlaşmıştı. Tüm bu yaşadıklarından ötürü gergin bir insan haline dönüşştü. Henüz karşılaşacağı şeylerin işaretlerini de göremeyecek durumdaydı. Hal böyle olunca yanlış yanlışı doğurmuş, işler sarpa sarmıştı. Kimseye danışmıyor olmak isteklerini denetimsizce yapar hale gelmesine neden olmuştu. Adeta isteklerinin esiri olmuştu. Ve artık başına gelecek problemleri öngöremez hale gelmişti. Başına gelenler sadece kendini değil adına karar verdiği tüm insanları da etkiliyordu. Bu da ailesi ile sorunlar yaşamasına neden olmuştu. Adına karar verdiği insanların hepsi ona kızgındı.

 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki: İstek neredeyse problem oradadır. “

 

İnsan ihtiyaçları olan bir canlıdır. Bunları elde etmek için çalışır ve çabalar. Hayatın doğal akışı da böyledir. Ama insan bazen istekleriyle ihtiyaçlarını karıştırır. Hatta öyle bir hale gelir ki isteklerini ihtiyacı zanneder. Bu nedenle zihni de gerçekten ihtiyacıymış gibi mantık uydurmaya başlar. Bir konudaki isteği çok arttığında heyecanla iç içe geçer insan. Sadece elde etmeye odaklanır, fayda veya zarar denetimi yapamaz. Duyguları aktifleştiği için yanlış kararlar alır ve doğru tepkiler veremez. Bu da tüm ilişkilerini bozar. 

Bazı istekler ilişkileri güzelleştirir nihayetinde…

Bazı istekler ise ilişkileri yıkar nihayetinde…

İsteklerimiz,  problemlerimizin adresidir aslında.

 

Yani insan problemlerine bakarak yanlış olan neyi istedi ya da neyi çok istedi de bu oldu kolaylıkla anlayabilir…





 Deneyimsel Tasarım Öğretisi, insana hayat yolunda ihtiyacı olan tüm bilgileri veren gerçeklik ilmidir. Deneyimlerden yola çıkarak ulaştığı gerçek bilgilerle insanın geleceğini tasarlaması için stratejiler üretir. Problemlerini nasıl çözebileceğine dair gerçek yöntemler sunar.


“Kim Kimdir?”, “İlişkide Ustalık”, “Başarı Psikolojisi “ programlarıyla mutlu ve başarılı olmanın yöntemlerini aktarır.

“Keşfedilmemiş tek şey: Daha iyisidir.”


Yahya Hamurcu

 

Yorumlar

  1. Kaleminize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. '' İsteklerimiz, problemlerimizin adresidir'' tekrar bir bir bakalım gerçekten isteğim mi ihtiyacım mı?

    YanıtlaSil
  2. İnsan çözümü hep dışarda arıyor ama asıl çözümü getirecek olan problemin kendisi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için çok kıymetli