Farklıyım Farklısın Farklı

 FARKLIYIM FARKLISIN FARKLI

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Ali parka girer girmez kaydıraktan kaymaya başladı. Sonra da biraz ileride oyun oynayan çocukların arasına karışıverdi. Ablası Gönül ise dakikalardır bankta oturuyordu. Hangisine bineceğine karar verememişti hala. Teyzesi Aylin “Hadi kızım, gideceğiz birazdan!” deyince kaydırağın ilk iki merdivenine çıktı sonra korkup vazgeçti. Salıncağa yöneldi orada da hızlı sallananları görünce yine vazgeçti. Ya düşersem ya kayarken elim çizilirse gibi korkuları vardı. Bu yüzden bir türlü bir şeye binemiyordu. Gönül’ün ilk öğrendiği kelime “Hadi!” olabilirdi. O kadar yavaş hareket ediyordu ki herkes ona böyle sesleniyordu hızlansın diye.

Gönül parkta çok sevdiği arkadaşı Ayşe’yle karşılaşmış ve ip atlamaya başlamışlardı. Tam yeni ısınmışlardır ki, Ali mızmızlanmaya başladı. "Yeter hadi! Ben sıkıldım oynayacak başka bir şey kalmadı eve gidelim." Gönül ise Ali’nin her şeyden bu kadar çabuk sıkılmasına sinir olurdu.

Aylin, yeğenine seslenirken bir yandan da içi sızlamıştı Gönül'e. Nasıl olur da aralarında bir yaş olan iki kardeş birbirinden bu kadar farklı olabilir? Biri çok hızlı, diğeri çok yavaş. Biri çok hareketli, diğerinin hareketle o kadar işi yoktu. Ali arkadaşını çağırmaya gittiğinde, eve davet edilirse hemen içeri dalar, "Olur burada da oynarız." der, Gönül ise hemen ardından Ali'yi çekiştirir "Hayır Ali, annemin haberi yok!" derdi. Gönül oyuncaklarıyla sakin sakin oynarken Ali gelir hepsini dağıtırdı. Bu yüzden sürekli didişip dururlardı.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Aylin, eve doğru yürürken yeğenlerinin birbirinden nasıl bu kadar farklı olabildiklerini düşünüyordu. Aklına üniversitedeki yakın arkadaşı Zeynep ve anıları geldi. O zamanlar çok kızıyordu ama şimdi güldüğü şeylerdi. Bir keresinde bahar festivalinde zorla konsere götürmüştü onu. Sınıf arkadaşları da oradaydılar. Zeynep hemen atıldı, "Kızlar nasıl, kıyafetimi konsere uyumlu mu sizce?" Bir tanesi çok günlük olduğunu söyledi. Zeynep Aylin'i de alıp kıyafet değiştirmeye gitti. Her defasında bunu yapıyordu Zeynep. İnsanlara fikrini sorar, onları çok ciddiye alır, sonra da hemen değişiklik yapardı. Bunu yaparken Aylin'i de peşinden sürüklerdi. "Ben konsere tek başıma gidemem olmaz, sen de gel." diye tutturdu. Aylin'e bu çok anlamsız geliyordu. Aylin de aynı yeğeni Gönül gibi sakin bir kızdı. Zeynep'in bu kadar hızlı eve gidip geri dönmesine yetişemiyordu. Zeynep ve Aylin yeğenleri gibi iki zıt insanlardı. Çok tartışırlardı ama birbirlerini de yalnız bırakmazlardı. Zeynep de Aylin'e çok gıcık olurdu. "Üf be! İçin geçmiş senin yaşlı gibisin." derdi. Ama gün sonunda bir şekilde barışırlardı. Bir zamanlar boğazını sıkası geldiği Zeynep’i çok özlediğini fark etti.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki: " İnsan kendisine benzeyenlerle ilişki kurmak ister. Ancak insanı geliştiren kendisinden farklı olanlarla ilişki kurmaya çalışmaktır."

Şimdi dönüp geçmişe bakınca bugün ne kadar çok geliştiğini fark etti Aylin. Zeynep ile çok zorlanmıştı. Şu an bu zorlu ilişki ona neler kazandırmıştı neler. Bu sayede kendisi gibi olmayan insanları anlayabiliyordu. Kendisi için önemli olmayan büyütülmeyecek bir şeyin başkası için çok önemli olabileceğini de... Çevresindekileri anlayışla karşılıyordu artık. Bu yüzden de çok sevilen biriydi. İş yerinde insanlar bir konuda zorlandığında daha çok Aylin'le iletişime geçiyordu. Farklılıkları kabul etmiş olduğunda kimseyi eleştirmiyor ve bu da ona çok büyük konfor sağlıyordu. Bir zamanlar çok kızdığı Zeynep’e bugün içten içe çok teşekkür ediyordu. Sonra yeğenlerine dönüp baktı ve iyi ki birbirlerinden farklılar diye düşündü. Çünkü bu farklılıklar sayesinde birbirlerini geliştireceklerdi, bunu öngörebiliyordu.

Peki, sen hayatın içinde senden farklı olanlarla ilişki kurabiliyor musun? Bunun için ilk adımı atmaya ve onları tanımaya ne dersin?

 



 Deneyimsel Tasarım Öğretisi, insana hayat yolunda ihtiyacı olan tüm bilgileri veren gerçeklik ilmidir. Deneyimlerden yola çıkarak ulaştığı gerçek bilgilerle insanın geleceğini tasarlaması için stratejiler üretir. Problemlerini nasıl çözebileceğine dair gerçek yöntemler sunar. 


“Kim Kimdir?”, “İlişkide Ustalık”, “Başarı Psikolojisi “ programlarıyla mutlu ve başarılı olmanın yöntemlerini aktarır.

“Keşfedilmemiş tek şey: Daha iyisidir.”

Yahya Hamurcu

Yorumlar

  1. Yaratılmış herşey ekosistemini daha güçlü yapmak için.

    YanıtlaSil
  2. Kaleminize sağlık 🌹
    İnsan doğadaki farklılıkları gördüğünde nasıl mutlu olup keyif alıyorsa görüntüden insandaki farklılıklarda işte böyle hayata renk zenginlik katıyor …💐

    YanıtlaSil
  3. Evet, farklılıara rağmen birleşebilenler daga güçlüdür. Kendimize benzeyenlerle keyifli vakit geçiriyoruz ama ne öğreniyorsak da zıttımızda olanlardan öğreniyoruz.

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık keyifli bir yazıydı :)

    YanıtlaSil
  5. Farklılıklar defo değil, zenginliktir :)

    YanıtlaSil
  6. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Bizim gibi düşünmeyen bizim gibi hareket etmeyen o kadar farklılıklar var ki insanlar arasında. Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var aslında. Bu konuya değinmeniz çok güzel olmuş. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Öğrenme uzun bir yolculuk
    İnsan öyküsünde benzerini arıyor ama Rabbim farkı insanları sahbemize koyuyor.
    Anlayabilen, öğrenebilen, eksik parçasını tamamlamaya çalışan bedellerini gelişime aktaran olmak ne kadar kıymetli
    İnşaallah anlayabilenlerin sayısı artar

    YanıtlaSil
  9. Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki: " İnsan kendisine benzeyenlerle ilişki kurmak ister. Ancak insanı geliştiren kendisinden farklı olanlarla ilişki kurmaya çalışmaktır." Ne kadar doğru ☺️ teşekkürler kaleminize sağlık 🪷🌻💐🌺

    YanıtlaSil
  10. Demek ki asıl mesele farklılıkları yönetebilmek, yön verebilmek...

    YanıtlaSil
  11. Farklılıklarımız en büyük zenginliğimiz💐

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşünceleriniz bizim için çok kıymetli